18 d’octubre 2010

Pilar Prim

Narcís Oller. Trobada a la xarxa




Català



Castellano


"Oh, sí! d'ell venia tot; del testament d'aquell marit despòtic, que, emparat per les lleis dels homes, havia aconseguit estendre encara sa tirania de vell gelós a més enllà del sepulcre amb aquell usdefruit condicional que la posava en la disjuntiva de condemnar-se a viudetat perpètua i a sacrificar tota la felicitat que pogués oferir-li el més excel·lent dels homes, si era pobre, o de renunciar a sa actual posició i passar totes les privacions de la misèria. ¡Quin sarcasme! Quina injustícia! Així se li pagava el sacrifici de tota sa joventut; així se li retribuïen tots els serveis fets a la casa; així eren premiades totes ses virtuts de muller lleial; de mare generosa; així es respectava la voluntat de Déu que amb la mort romp totes les cadenes de la terra!... deixant-la a ella presonera de sos fills, de sos cunyats, de tots els que poguessin entrar a gaudir-se d'aquell usdefruit tan envejat!"
I en arribar aquí de sos planys, avui més profundament dolorosos que mai per una causa que escapava a sa mateixa percepció, s'exacerbava encara més la implacable rancúnia contra l'Ordal en recordar les raons amb què ell havia condemnat un dia aquelles queixes davant de la mateixa Elvira.


¡"Oh, sí! de él venía todo; del testamento de aquel marido despótico, que, amparado por las leyes de los hombres, había conseguido extender todavía su tiranía de viejo celoso,  más allá del sepulcro con aquel usufructo condicional que la ponía en la disyuntiva de condenarse a viudedad perpetua y a sacrificar toda la felicidad que pudiera ofrecerle el más excelente de los hombres, si era pobre, o renunciar a su actual posición y pasar todas las privaciones de la miseria. ¡Qué sarcasmo! ¡qué injusticia! Así se le pagaba el sacrificio de toda su juventud; así se le retribuían todos los servicios hechos en la casa; así eran premiadas todas sus virtudes de mujer leal; de madre generosa; así se respetaba la voluntad de Dios que con la muerte rompe todas las cadenas de la tierra! ... ¡dejándola a ella prisionera de sus hijos, de sus cuñados, de todos los que pudieran entrar a disfrutarse de aquel usufructo tan envidiado"!
Y al llegar a éste punto de sus lamentos, hoy más profundamente dolorosos que nunca por una causa que escapaba a su misma percepción, se exacerbaba todavía más el implacable rencor contra Ordal al recordar las razones con que él había condenado un día aquellas quejas delante de la misma Elvira.

11 comentaris:

rebaixes

bé, molt bé./ Estic de tramoia... amb l'ordinador i em fa l'efecte que em costarà. Anton.

Pilar

Gràcies, Anton.
Pren-t'ho com un joc. Ja veuràs que te n'ensortiràs.

Elfreelang

Pilar no recordava que un personatge de Pilar Prim es digués Elvira....

Pilar

Ho hauràs de rellegir, Elvira...Somric

rebaixes

Estic posant arxius a tota marxa, com es nota les 4G de memòria./ Amb aquest, que és el vell,per poder introduir aquestes paraules fa trenta minuts que circulo per aquí
i sols he entrat al correu i pràcticament res més./ res, aniré fent els ratets que tingui fins que el connecti a la xarxa, ... a veure si me'n surto. Anton.

Pilar

Ja t'imagino, Anton...Ves fent, sense presses. Al final tot quedarà al seu lloc.

PS

Em sembla que alguna vegada n´havíem parlat d´aquest llibre, em balla pel cap. Va ésser una de les lectures obligatòries del meu COU i recordo com el professor ens relacionava insistentment la personalitat de la protagonista amb el simbolisme del seu nom, pilar prim. Me´l vaig tornar a llegir fa uns pocs anys i vaig reviure´l i entendre´l molt millor.
Els anys ajuden.
M´ha agradat escoltar la Pilar les dues Pilars.

Pilar

País secret. És una lectura difícil, la d'aquest libre, però paga la pena la dificultat.
Gràcies.

Tatuagem

Suana lindo el català...

Saludos

Tatuagem

*suena jeje

Saludos

Pilar

El catalán es una lengua preciosa, con un montón de registros, como las demás lenguas y una musicalidad que hechiza.Gracias Tatuagem.

Gràcies!